OBĚD
2000KJ = 5 Jednotek
1 jednotka = 400 KJ
JB = jednotka bílkoviny
JS = jednotka sacharidy
JT = jednotka tuku
1) Krůtí nudličky s indiánskou rýží
- Krůtí prsa 200g-2JB
- Indánská rýže vařená 140g -2JS
- Olivový olej 10g-1JT
- Mražená zelenina na čínu 100g
- Cibule
- Česnek
- Koření na čínu
CELKEM 5J = 2000Kj
POSTUP: Na pánvi s nepřilnavým povrchem dáme olej a nadrobno pokrájenou cibuli, poté orestujeme na maso nakrájené na proužky, když je maso téměř opečené přidáme mraženou zeleninu a celé pomalu restujeme, přidáme prolisovaný česnek a koření na čínu, krátce ještě otestujeme. Podáváme s parboiled rýží s indiánskou (třeba od firmy lagris)
2) Kuřecí stripsy s bramborem a okurkový salát
- Kuřecí maso 100g – 1JB
- Bílý jogurt 100g -1JB
- Corn flakes 30g – 1JS
- Vařené brambory 130g – 1JS
- Olivový olej 10g - 1JT
- Červená paprika
- Česnek, sůl
- Salátová okurka
CELKEM 5J = 2000Kj
POSTUP: Kuřecí maso naložíme do jogurtu smíchaného s prolisovaným česnek a solí, necháme odležet ideálně do druhého dne. Asi tak lžíci jogurtu si schováme na salát. Kuřecí prsa vyndáme z jogurtu a obalíme v rozdrcených corn flakes. Rozpálíme troubu na 220 stupňů, na plech dáme pečící papír který potřeme olejem a pokladem na nej obalená kuřecí prsa a pečeme do zlatova cca 30 minut, nezapomene je také na plechu při pečení otočit. Mezí tím si omyjeme salátovou okurku a nastrouháme nahrubo, poté ji osolíme a opepříme a dáme lžíci jogurtu.
Když jsou kuřecí řízky hotové, naservírujeme společně s uvařenými brambory a okurkovým salátem
3) Křupavé zeleninové placičky s česnekem a jarní cibulkou
- Nastrouhaná cuketa 2 hrnky
- Nastrouhaná mrkev 2 hrnky
- Prolisovaný česnek 2 stroužky
- Nasekaná jarní cibulka 1/3 hrnku
- Vejce 1ks – 1JB
- Zakysaná smetana 8% 100g – 1JB
- Olivový olej 10g – 1JT
- Špaldová mouka 54g – 2JS
CELKEM 5J = 2000Kj
POSTUP: Nastrouhanou cuketu vložte do plátýnka a vymačkat z ní přebytečnou vodu. Přendáme do větší mísy společně s mrkví, česnekem, moukou, vejci, cibulkou, solí a pepřem. Vše řádně promícháme.
Na pečící papír do trouby natřeme olej a poklademe lžící placky, které pečeme na cca 200 stupňů asi 25 minut, lze též připravovat na pánvi s nepřilnavým povrchem a pánev vždy jen letce vytřít olej, který si před odměříme (ať máme přehled).
K hotovým plackám přidáme zakysanou smetanu.
4) Lilkovo-cuketové nudle s omáčkou
- Cuketa 1 kus
- Lilek menší kus a nebo polovina
- Hlíva ústřičná
- Loupaná rajčata v plechovce 400g - 1JS
- Cizrna v plechovce 100g -1JS
- Jarní cibulka 1kus
- Stroužky česneku 2 ks
- Smetana na vaření 71g-1JT
- Balkánský sýr 80g – 2TB
- Tymián, sůl, pepř
CELKEM 5J = 2000Kj
POSTUP: lilek oloupeme, nakrájíme na plátky a osolíme z obou stran. Necháme pár minut vypotit a pak plátky otřeme papírovou utěrkou. Cuketu si škrabkou na brambory nakrájíme na tenké plátky. Střed nakrájíme na drobné kostičky, jarní cibulku pokrájíme nadrobno a hlívu nakrájíme na proužky . Na pánvi s nepřilnavým povrchem osmahneme vnitřek cukety, lilek, jarní cibulku, hlívy, cizrnu, poté přidáme prolisovaný česnek a zalijeme rajčaty a smetanou a tymiánem. Pár minut necháme povařit a přihodíme cuketové plátky a balkán nakrájený na kostky ,už nevaříme jen krátce prohřejeme.
5) Polévka na indický způsob
- Cibulka 1 kus
- Olivový olej 10g – 1JT
- Červená čočka 60g – 2JS
- Batát 115g – 1JS
- Rajčata 2 ks
- Vařené kuřecí maso 100g – 1JB
- Kari
- Skořice
- Indické koření gram masala
- Citronová šťáva
- Čerstvé bylinky (petržel)
CELKEM 5J = 2000Kj
POSTUP: Na oleji osmahneme cibulku, přidáme koření (masala,kari,skořice), promíchat a nechat jen zavonět (ať nezhořkne!) poté přidáme nakrájenou batátu na kostky, nakrájená rajčata, čočku a zalijeme vodou ne moc, stačí lehce nad směs, promícháme a vaříme přikryté cca 20 minut, dokud není čočka a batáta měkká, nakonec přidáme na kostičky pokrájené kuřecí maso a prohřejeme. Dochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou. Na talíři můžeme posypat čerstvými bylinkami
6) Zapečená cuketa s kuskusem
- středně velká cuketa 1ks
- vařený kuskus 210g-2JS
- vejce 1ks-1JB
- strouhaný sýr eidam 30% 35g-1JB
- olej 10g - 1JT
- cherry rajčata cca 5ks
- cibule, česnek
- sůl
CELKEM 5J = 2000Kj
POSTUP: Cuketu omyjeme, rozkrojíme na půlku. Malou lžičkou vydlabeme vnitřek cukety a utvoříme z ní „lodičku“. Vedle v misce připravíme náplň do cukety, jemně nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, vejce, uvařený kuskus a sůl smícháme dohromady, nakonec přimícháme na čtvrtiny nakrájená cherry rajčata a nadrobno nakrájený vnitřek cukety. Zapékací mísu vymažeme olejem a také jím potřeme cukety z venkovní strany. Směs dáme do cukety, pokud se naplň všechna nevejde nevadí dáme ji i vedle cukety. Pečeme cca 40 min na 180 stupňů, závěrem posypeme sýrem a zapečeme ještě 10 min.
7) Pečené kuře s citronovou rýží
- kuřecí stehno 1ks -2JB
- Vařená rýže 160g – 2JS
- olivový olej 10g-1JT
- kurkuma 1 čajová lžička
- šťáva a kůra z ½ citrónu
- čerstvá petržel
- sůl, pepř
- listy ledového salátu
CELKEM 5J = 2000Kj
POSTUP: Kuřecí stehno omyjeme, osolíme lehce podlijeme vodou a dáme klasicky upéct. Uvařenou ještě horkou rýži smícháme s olivovým olejem, kurkumou, citronovou šťávou i kůrou, solí, pepřem a nakonec vmícháme nadrobno nakrájenou čerstvou petržel. Ke kuřeti s rýží servírujeme listy ledového salátu.
8) Hovězí na cibulce s paprikou a celozrnné těstoviny
- Hovězí zadní 100g – 2JB
- Celozrnné těstoviny 140g-2JS
- Olivový olej 10g – 1JT
- Dvě větší cibule
- Paprika červená 2ks
- sůl
CELKEM 5J = 2000Kj
POSTUP: na pánvi s nepřilnavým povrchem dáme olej a na proužky nakrájenou cibuli, poté orestujeme maso nakrájené na nudličky a na mírném ohni dusíme, lehce podlít vodou, aby se nepřipalovalo, když je maso téměř hotové přidáme na nudličky nakrájenou papriku, osolíme a krátce dusíme. Papriku nepřidávat příliš brzy zbytečně by se sloupla ze slupek, a to není pak dobré. Podáváme s vařenými celozrnnými těstovinami
9) Tvarohové knedlíky s ovocem
Recept na 2 porce
- Mouka špaldová 125g – 4,5JS
- Žloutek 1ks-1JB
- Polotučný tvaroh 100 g– 1JB (do těsta)
- Polotučný tvaroh 150 g -1,5JB (na knedlíky)
- Lžíce másla 10g-1JT
- 2 lžíce čekankového sirupu
- Sůl
- Mražené bobulové ovoce 300g-1,5JS
CELKEM 5J = 2000Kj
POSTUP: v misce smícháme mouku, žloutek, tvaroh, med a špetku soli. Vypracujeme těsto, které nelepí případně tvaroh přidávat po troškách. Lepivost těsta záleží na druhu tvarohu, proto tvaroh přidáváme opatrně. Z těsta uděláme malé kuličky a vaříme ve vroucí vodě tak, aby byly celé ponořené, vaříme pár minut dokud nevyplavou. K hotovým knedlíčkům přidáme tvaroh oslazený čekankou, rozmraženým ovocem a trochou rozpuštěného másla.
10) Filé s pestem a provensálskou zeleninou
- Filet z okouna (anebo treska, či jiná bílá ryba) 150g – 1,5JB
- Sušená rajčata (ne v oleji)
- Parmezán strouhaný 25g – 1JB
- Olivový olej 5g – 0,5JT
- Citronová šťáva 1 lžíce
- Cuketa 1kus
- Paprika červená 1kus
- Bazalka čerstvá svazek
- Piniové oříšky 15g – 1JT
- Provensálské koření 1 lžíce
- Brambory vařené 130g – 1JS
- Sůl, pepř
CELKEM 5J = 2000Kj
POSTUP: bazalku omyjeme a dáme do mixéru společně s piniovými oříšky, parmezánem, olejem, solí a pepřem, umixujeme na pesto. Filety omyjeme a osušíme, zakápneme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a na pánvi s nepřilnavým povrchem lehce osmahneme, hotové dáme stranou. Cuketu, papriku, uvařené brambory nakrájíme na větší kousky smícháme s pokrájenými sušenými rajčaty, solí, pepřem a osmahneme na pánvi. Servírujeme, rybu, zeleninu vše pokapeme námi udělaným pestem z bazalky.
11) Plněná kuřecí kapsa po Italsku s kuskusem
- Kuřecí prsa 200 g-2JB
- Lučina linie 50g-0,5JB
- kuskus vařený 120g -2JS
- Olivový olej 5g – 0,5JT
- Lžíce mandlového nebo jiného mléka
- Rajčata
- Sůl ,pepř, oregano, česnek
CELKEM 5J = 2000Kj
POSTUP: kuřecí prsa omyjeme, nařízneme tak, aby vznikla kapsa. V mističce smícháme lučinu, sůl, pepř, prolisovaný česnek, oregano a lžíci mléka. Touto směsí naplníme kuřecí prsa (kapsa). Zapékací mísu potřeme olejem, poklademe na ni kuřecí prsa, která potřeme olejem nezapomene také osolit a zapékáme, pár minut před koncem poklademe plátky rajčat posypané oregánem a zapečeme.
K hotovému kuřeti podávám kuskus, který je dobrý ochutit kořením ze sušených rajčat a solí
12) Karbanátky se zeleninou a bramborem (recept na 2 porce)
- Kuřecí mleté 270g - 4JB
- Vejce 1ks - 2JB
- Olivový olej 10g - 1JT
- ½ menší cukety
- 1 mrkev
- Červená paprika
- Sůl, pepř, jarní cibulka
- Vařené brambory 390g - 3JS
CELKEM 5J = 2000Kj
POSTUP: Mleté maso smícháme s vajíčkem, nahrubo nastrouhanou cuketou, mrkví a na drobno pokrájenou červenou paprikou a jarní cibulkou, osolíme opepříme. Pečící papír potřeme olejem a lžící vytvoříme karbanátky, které pečeme cca 30 min na 200 stupňů.
Hotové karbanátky podáváme s vařenými brambory.
13) Hrachová kaše se šunkou a vajíčkem
- Hrách žlutý 75g – 3TS (ale má vysoký obsah bílkovin)
- Vysokoprocentní šunka plátek 100g -1TB
- Vejce 1 ks – 1TB
- Cibule 1 ks
- Česnek 1 stroužek
- Majoránka
- Sůl, pepř
- Kyselá okurka
CELKEM 5J = 2000Kj
POSTUP: hrách je ideální den předem namočit do vody a nechat ho alespoň přes noc namočený, jde tak rychleji uvařený. V hrnci na minimum tuku lehce orestovat cibuli přidat hrách, zalít vodou tak aby voda byla cca palec nad hrachem, osolit a vařit do změknutí, občas zamíchat a udržovat vodu lehce nad. Když je hrách skoro hotový, přidáme prolisovaný česnek, majoránku a krátce povaříme, tyčovým mixérem rozmixujeme do kaše. Opět pozor na množství vody, aby místo kaše nebyla polévka. Na pánvi s nepřilnavým povrchem opečeme plátek šunky a z vajíčka uděláme Volské oko.
14) Grilovaná feta a zelenina
- Feta 80g – 2JB
- Celozrnná bageta 80g -2JS
- Olivový olej 10g – 1JT
- Cuketa menší
- Lilek
- Červená paprika
- Žlutá paprika
- Mrkev
- Cibule
- česnek
CELKEM 5J = 2000Kj
POSTUP: do pekáčku dáme na vetší kousky nakrájenou zeleninu, osolíme a pokapeme olivovým olejem, pečeme v troubě na 200 stupňů cca 20 minut rozdrobíme fetu a dáme společně zapéct. Těsně před dokončením můžeme dát prohřát bagetku do trouby.
15) Řízek s braborem a okurkový salát
- Kuřecí maso 150g – 1,5JB
- Bílý jogurt 100g -1JB
- Corn flakes 30g – 1JS
- Vařené brambory 130g – 1JS
- Olivový olej 5g - 0,5JT
- Červená paprika
- Česnek, sůl
- Salátová okurka
CELKEM 5J = 2000Kj
POSTUP: Kuřecí maso naložíme do jogurtu smíchaného s prolisovaným česnek a solí, necháme odležet ideálně do druhého dne. Asi tak lžíci jogurtu si schováme na salát. Kuřecí prsa vyndáme z jogurtu a obalíme v rozdrcených corn flakes. Rozpálíme troubu na 220 stupňů, na plech dáme pečící papír, který potřeme olejem a pokladem na nej obalená kuřecí prsa, pečeme do zlatova cca 30 minut, nezapomene je také na plechu při pečení otáčet. Mezí tím si omyjeme salátovou okurku a nastrouháme nahrubo, poté ji osolíme a opepříme a dáme lžíci jogurtu.
Řízky servírujeme s uvařenými brambory a okurkovým salátem
16) Cuketová roláda (2 porce)
- Vejce 2ks – 2JB
- Nastrouhaná cuketa 1 kus (větší)
- Mouka špaldová 90g – 3JS
- Náplň: Bylinky – pažitka, petžel, koriandr…. cokoliv
Lučina 87g – 1,5JT
Kuřecí šunka 100g – 1JB
Sýr plátkový 20% - 60 g – 1,5JB
CELKEM 5J = 2000Kj
POSTUP: Cuketu nastrouháme posolíme a necháme vypotit, poté vymačkáme, přidáme k ní vejce, mouku a umixujeme. Natřeme na plech (menší) vyložený pečícím papírem na 180 stupňů asi 20 minut. Poté co trochu vychladne, pomažeme lučinou, posypeme bylinkami a dáme šunku a sýr, zabalíme do rolády a dáme ještě do trouby na 180 stupňů tak na 10 minut, aby se roztekl sýr v roládě. V letním počasí je úplně skvělá vychlazená a uleželá do dalšího dne, ale teplá taky moc dobrá. K roládě doporučuji přidat ještě fresh zeleninku
17) Obalený květák
- Květákové růžičky
- Vejce 1ks -1JB
- Mandlové mléko 2 lžíce
- Corn flakes 30g – 1JS
- Vařené brambory 130g – 1JS
- Olivový olej 10g - 1JT
- Česnek, sůl
- Zakysaná smetana 66g – 1 JB
- Kyselá okurka 1 menší
- Šalotka ½ menší šalotky
CELKEM 5J = 2000Kj
POSTUP: Květák uvaříme na páře, ale ne úplně do měkka potřebujeme, aby se nerozpadal a držel tvar (bude se péct ještě v troubě). Vychladlý květák rozdělíme na menší růžičky. Vejce smícháme s mandlovým mlékem, osolíme a přidáme sušený česnek. Corn flakes můžeme buď nadrtit a nebo krátce „přemixnout“ tyčovým mixérem. Postupně obalujeme květák ve vejci a corn flakes. Hotové obalené kousky dáme na plech vyložený pečícím papírem, který potřeme olivovým olejem. Jak začneme s obalováním zapneme troubu na 200 stupňů. Obalený květák pečeme v troubě do zlatova cca 20-25 minut (podle zkušeností s vlastní troubou).
Jako přílohu si ke květáku máme brambory a k tomu si můžeme udělat fit tatarku, tu uděláme ze zakysané smetany, jemně nakrájené kyselé okurky a troškou jemně pokrájené cibule, můžeme dosolit a lehce přichutit lákem z okurek (lžička).
18) FIT šunka - fleky
- Vařené fleky 118g – 1,5JS
- Vysokoprocentní vepřová šunka (vcelku) 35g – 0,5JB
- Vejce 2ks – 2JB
- Mandlové mléko 50 ml
- Strouhaný sýr 20% 45g – 1JB
- Bílá cibule 1 větší
- Sůl (nebo zeleninová sůl)
CELKEM 5J = 2000Kj
POSTUP: Šunku nakrájíme na drobné kostičky, stejně tak cibuli a vše smícháme s uvařenými fleky. Dáme do malé zapékací misky a zalijeme směsí vejce s mlékem, kterou dobře osolíme. Dáme péct do trouby na 190 stupňů na cca 30 minut, hodně záleží na velikosti zapékací misky. Na posledních 5 minut posypeme strouhaným sýrem a necháme ho rozpustit.
19) FIT sekaná (sekaná 2 porce)
- Mleté kuřecí maso 300g – 4JB
- Mléko 3 lžíce
- Ovesné vločky 54g - 2JS
- Paprika červená
- Cibule 1ks menší
- Sůl, pepř
- Bramborová kaše 260g – 2 JS
- Kyselá okurka
CELKEM 5J = 2000Kj
POSTUP: Do mísy si dáme mleté maso, přidáme najemno nakrájenou cibuli a červenou papriku, přidáme 3 lžíce mléka, ovesné vločky rozmixované na mouku, sůl, pepř. Celé dobře promícháme a rukou uděláme váleček, který dáme na pekáč a lehce podlijeme vodou, přikryjeme alobalem a pečeme na 190 stupňů cca 1 hodinu.
K hotové sekané se hodí bramborová kaše a kyselá okurka.
20) Fazolové lusky na kyselo
- Fazolové lusky (čerstvé nebo mražené) cca 250g - 1JS
- Vejce uvařené natvrdo 1ks - 1JB
- Žervé 75g – 1,5JB
- Brambory 195g – 1,5 JS
- Ocet
- Bůl
- Bobkový list, nové koření
CELKEM 5J = 2000Kj
POSTUP: fazolové lusky omyjeme a dáme do hrnce, zalijeme vodou lehce nad lusky, přidáme k nim oloupané brambory pokrájené na kostky. Vodu osolíme, přidáme bobkový list, nové koření a přivedeme k varu. Vaříme na mírném ohni dokud nejsou brambory měkké, vody neudržujeme moc, aby to nebylo příliš tekuté jako polévka. Když je vše uvařené přidáme žervé, zamícháme a krátce povaříme, lehce okyselíme octem. Do hotové omáčky přidáme natvrdo uvařené vejce přes kráječ na kostičky.
21) Zapečené žampiony s nivou
- Syrové žampiony
- Niva 69g - 2,5JB
- Celozrnná bageta 80g - 2JT
- Olivový olej 4g - 0,5JT
CELKEM 5J = 2000Kj
POSTUP: Žampiony očistíme, vydlabeme nožičku. Nivu utřeme s na drobno nastrouhanými nožičkami žampionů. Směsí plníme hlavičky hub, zapékací mísu vytřeme olejem poskládáme vedle sebe houby a dáme zapéct cca 30 min na 200 stupňů. Bagetu rozřízneme napůl a opečeme na sucho na pánvičce, nebo v toustovači.
22) Kuskus rizoto
- Krůtí prsa 100g – 1JB
- Sýr 30% strouhaný 35g -1JB
- Olivový olej 10g – 1JT
- Kuskus vařený 80g – 1JS
- Mražený hrášek a kukuřice 100 g – 1JS
- Cibule
- Mrkev
- Zeleninové koření (jako vegeta)
CELKEM 5J = 2000Kj
POSTUP: Na pánvi s nepřilnavým povrchem dáme olej a nadrobno pokrájenou cibuli, poté orestujeme na malinké kousky maso, když je maso téměř opečené přidáme hrášek a kukuřici, najemno nastrouhanou mrkev. Do hotové směsi smícháme uvařený kuskus a dochutíme zeleninovým kořením. Rizoto dáme na talíř a posypeme strouhaným sýrem.
23) Zeleninové špagety s krevetami
- Krevety (syrové, loupané, bez hlavy) 240g – 2JB
- Celozrnné špagety 140g -2JS
- Olivový olej 10g – 1JT
- Cuketa menší
- Cibule 1ks
- Mrkev 2ks
- Česnek 2 stroužky
- Sůl
CELKEM 5J = 2500Kj
POSTUP: Je to strašně rychle uvařené, takže je potřeba si vše připravit. Cibuli nakrájet na proužky, oloupat česnek a pokrájet na plátky, zeleninu nakrouhat na nudličky (používám škrabku julienne PRESTO od tescoma), uvařit špagety rozpůlené na půlku (ať nejsou zbytečně dlouhé) a pokud máte krevety mražené, dáme je do síta přelijeme horkou vodou.
Na pánvi s nepřilnavým povrchem dáme olej orestujeme cibuli a česnek, poté přidáme krevety. Krevety není potřeba dlouho restovat pak jsou tvrdé, takže stačí 3 minutky a honem přihodit zeleninu, kterou jsme předem nakrájeli krátce orestujeme, aby zelenina zůstala stále křupavá, osolíme a přidáme uvařené špagety už jen celé krátce prohřejeme a hotovo. Pokud rádi ostré posypte chilli
24) Cizrnová omáčka s kari
- cizrna v plechovce 133g – 1JS
- kuřecí prsa 200g -2JB
- smetana na vaření 70g– 1JT
- celozrnné těstoviny vařené 67g – 1JS
- cibule 1 ks
- kari a sůl
CELKEM 5J = 2000Kj
POSTUP: kuřecí maso omyjeme nakrájíme na nudličky a na pánvi s nepřilnavým povrchem orestujeme, dáme vedle do misky. Na stejné pánvi orestujeme cibuli, posypeme kari a přidáme cizrnu z plechovky, lehce podlijeme a krátce povaříme. Odstavíme z plotny a tyčovím mixérem cizrnu rozmixujeme přilijeme smetanu a v případě potřeby přidáme trochu vody ne moc, aby to nebyla polívka, osolíme a krátce povaříme. Nakonec vrátíme zpět orestované maso a už jen prohřejeme, jako přílohu dáme těstoviny, ale to výborné i s rýží
25) Penne s brokolicí s kuřecím masem
- Těstoviny penne uvařené 105g - 1,5JS
- Kuřecí prsa 150g - 1,5JB
- Smetana na vaření 70g - 1JT lze nahradit sójovou smetanou
- (alpro light) 140g - 1JT
- Parmezán 25g - 1JB
- Kousek brokolice
- Česnek 1 stroužek
- Sůl, pepř
CELKEM 5J = 2000Kj
POSTUP: Nejprve maso nakrájíme na kousíčky, osolíme a opepříme. Na pánvi s nepřilnavým povrchem osmahnu a dám stranou, do stejné pánve na minimum oleji přidám česnek nakrájený na plátky, brokolici a opékám asi minutu, přidám trochu vody přiklopím a dusím do změknutí. Nakonec zaliju smetanou a vařím dokud se to nezredukuje a nezhoustne, přidám vařené těstoviny promíchám, prohřeji. Servíruji posypané parmezánem
26) Obalený sýr
- Eidam vcelku 20% 45g - 1JB
- Vejce 1ks - 1JB
- Mandlové mléko 2 lžíce
- Corn flakes 30g - 1JS
- Vařené brambory 130g - 1JS
- Olivový olej 10g - 1JT
- Čerstvá zeleninka
CELKEM 5J = 2000Kj
POSTUP: Plátek sýr obalíme ve vajíčku a rozdrcených corn flakes. Vejce v tomto případě netřeba solit, sýr by byl pak moc slaný.
Sýr opečeme z obou stran na pánvi, kterou vytřeme olejem. K sýru si dáme uvařené brambory a bohatě přizdobíme přílohou z čerstvé zeleniny.
27) Kuřecí, žampiony a smetana
- Kuřecí prsa 180g - 2JB
- Sójová smetana (alpro light) 140g - 1JT
- Žampiony 5ks
- Cibule bílá 1 větší
- Vařená rýže 140g - 2JS
CELKEM 5J = 2000Kj
POSTUP: Na pánvi s nepřilnavým povrchem na mírném ohni orestujeme cibuli nakrájenou na kostičky, přidáme kuřecí maso nakrájené na nudličky a restujeme, když je kuřecí maso pěkně orestované (zatáhnuté) přidáme pokrájené houby a též krátce orestujeme. Maličko podlijeme vodou, jen aby se nepřipalovalo, osolíme. Když jsou houby a maso hotové směs zalijeme sójovou smetanou s trochou vody a dusíme pár minut, aby se chutě pěkně spojily. Podáváme s vařenou rýží.
28) Zapečená slaná palačinka
Palačinka:
- Vejce 1ks - 1JB
- Mandlové mléko 166ml - 0,5JB
- Špaldová mouka 45g - 1,5JS
- Sůl
Náplň:
- Cibule 1 ks
- Česnek 1-2 stroužky
- Listový špenát
Zálivka:
- Sójová smetana (alpro light) 70g - 0,5JT
- Mandlové mléko 166ml - 0,5JB
- Strouhaný sýr 20% 45g - 1JB
CELKEM 5J = 2000Kj
POSTUP: Uděláme těsto na palačinku a na pánvi s nepřilnavým povrchem opečeme palačinku(y) podle velikosti pánve. V kastrůlku si orestujeme cibuli s česnekem a přidáme špenát, lehce podlijeme, osolíme a pozvolna dusíme. Hotovým špenátem plníme palačinku, kterou dáme do zapékací misky a přelijeme směsí mandlového mléka se sójovou smetanou (směs osolíme a můžeme přidat stroužek česnek). Zapékací misku dáme do trouby a pečeme na 190 stupňů cca 20 minut, závěrem posypeme nastrouhaným sýrem a necháme ho rozpustit.
29) Zapečená ryba se zeleninou
- Treska 130g - 1JB
- Cibule 1 ks větší
- Paprika 2ks
- Rajče 2ks
- Vejce 1ks - 1JB
- Mléko 3 lžíce
- Sůl, pepř
- Sýr 20% 22g - 0,5JB
- Ghí 10g - 1JT
Příloha:
- Vařené brambory 195g - 1,5JS
CELKEM 5J = 2000Kj
POSTUP: Zapékací misku vymažeme ghí, na dno misky dáme cibuli nakrájenou na proužky a papirku, kterou jsme také pokrájeli na proužky. Na zeleninu položíme tresku, kterou osolíme a na ni položíme plátky rajčat. V hrnečku umícháme směs vejce, mléka (osolíme) a přelijeme přes rybu se zeleninou. Dáme péct do trouby na cca 190 stupňů asi tak 40 minut, těšně před koncem posypeme sýrem a necháme rozpustit.
K rybě se zeleninou podáváme vařené brambory.
30) Pečené maso a bramborové noky
2 porce (kuře)
- Krůtí stehno (vykostěné bez kůže) 500g - 5JB
- Cibule 1ks
- Česnek 1ks
- Sůl, kmín
- Vařené bramborové noky 160g - 2,5JS
CELKEM 5J = 2000Kj
POSTUP: Do menšího pekáčku dáme cibuli nakrájenou na proužky, omyté maso, které osolíme, potřeme česnekem a posypeme kmínem. Maso podlijeme vodou, přikryjeme alobalem a dáme pozvolna péct na 190 stupňů na cca 2 hodinky, při pečení maso pravidelně otáčíme a hlídáme vodu - nechceme utopit, ale nesmí být bez vody.
Hotové maso servírujeme s vařenými noky.
OBĚD - 4. část
31) Brambory s kukuřicí a pršutem
- Brambory uvařené ve slupce 130g - 1JS
- Kukuřice z plechovky 90g - 1JS
- Pršut 68g - 2JB
- Olivový olej 10g - 1JT
- Ledový salát
- Provensálské bylinky
CELKEM 5J = 2000Kj
POSTUP: Brambory vařené ve slupce nakrájíme na čtvrtky (i se slupkou) a smícháme s kukuřicí, olejem, natrhaným pršutem provensálským kořením, vše dáme na pekáč vyložený pečícím papírem a pěkně upéct do křupava v troubě.
Hotové smícháme až na talíři s čerstvým ledovým salátem nakrájený na kousky.
32) Fleky se zelím
- Vařené fleky 104g - 2JS
- Olivový olej 10g - 1JT
- Hlávkové zelí dvě hrsti
- Cibule 1ks
- Kuřecí prsa 180g - 2JB
CELKEM 5J = 2000Kj
POSTUP: Na olivovém oleji orestujeme cibuli, přidáme hlávkové zelí nakrouhané na tenké nudličky, lehce podlijeme vodou, přiklopíme pokličkou a dusíme do měkka. Do hotového zelí přimícháme uvařené fleky a osolíme. Na pánvičce si opečeme kuřecí plátek, který jsme osolili a opepřili.
33) Dýňová polévka
- Dýně hokaido 100g - 1JS
- Mrkev 2ks
- Žervé 30g - 1JB
- Tofu uzené 68g - 1JB
- Cibule 1ks větší
- Žitná houska 40g - 1JS
- Olivový olej 10g - 1JT
CELKEM 5J = 2000Kj
POSTUP: V hrnci na olivové oleji lehce orestujeme cibulku, k ní přidáme dýni pokrájenou na kostičky a mrkev, lehce opražíme a zalijeme vodou, stačí tak aby byla dýně a mrkev zcela ponořená. Osolíme, opepříme a pozvolna vaříme do měkka, když je dýně a mrkev měkká, rozmixujeme tyčovým mixérem do krému (můžeme přidat vodu, kdyby bylo třeba). Do polévky přimícháme pro zjemnění chuti žervé a krátce povaříme, osolíme dle potřeby
Žitnou housku nakrájíme na kostičky opečeme na sucho na pánvi, nebo v troubě (trvá déle). Tofu nakrájíme na kostky a žitnou housku si dáváme do teplé polévky.
34) Špagety s mletým masem
- Vařené špagety 130g - 2 JS
- Mleté maso hovězí 45g - 1JB
- Rajčata 3ks
- Cibule 1ks
- Česnek 1ks
- Oregano
- Sýr 20% strouhaný 45g - 1JB
- Olivový olej 10g - 1JT
CELKEM 5J = 2000Kj
POSTUP: Na pánvi orestujeme cibuli, maso a přidáme pokrájená rajčata, dusíme pár minut (můžeme lehce podlít vodou). Osolíme, přidáme prolisovaný česnek a oregano.
Omáčku servírujeme na uvařené špagety a posypeme sýrem.
35) Noky špenát, kuřecí maso a smetana
- Vařené bramborové noky 110g - 2JS
- Kuřecí maso 180g - 2JB
- Mražený špenát 150g
- Sójová smetana (alpro light) 140g - 1JT
- Cibule 1ks
- Česnek 1ks
CELKEM 5J = 2000Kj
POSTUP: Na pánvi s nepřilnavým povrchem orestujeme cibuli, česnek a maso, přidáme špenát lehce podlijeme a dusíme. Když je špenát a maso hotové přimícháme uvařené noky, sůl, zalijeme smetanou a necháme projít varem pár minut, tím se i omáčka zredukuje
36) Zapečená brokolice
- Vařené brambory 260g - 2JS
- Brokolice menší brokolice
- Vejce 2ks - 2JB
- Sýr 20% 22,5g - 0,5JB
- Mléko polotučné 100ml - 0,5JB
- Sůl
- Pepř
CELKEM 5J = 2000Kj
POSTUP: Brokolici uvaříme v páře a necháme vychladnout. Brambory nakrájíme na plátky. Vezmeme zapékací mísu a prokládáme brambory a brokolici, průběžně solíme. V hrnečku rozmícháme vejce, mléko a sůl, tímto zalijeme brambory s brokolicí a dáme péct do trouby na 190 stupňů cca 50 minut, na posledních pár minut posypeme vršek sýrem a necháme rozpustit.
37) Zadělávaná kapusta, brambor a kuřecí maso
- Kapustičky
- Cibule 1ks větší
- Vařené brambory 260g - 2JS
- Kuřecí stehno 1ks menší - 2JB
- olivový olej 10g - 1JT
- Sůl
- Pepř
CELKEM 5J = 2000Kj
POSTUP: Kuřecí stehno omyjeme, osolíme. Dáme do pekáčku lehce podlijeme a dáme péct. V hrnci s nepřilnavým povrchem orestujeme jednu cibuli a k ní přidáme omyté kapustičky, osolíme a lehce podlijeme vodou, dusíme do měkka. Když je kapusta měkká přidáme k ní kostky pokrájené brambory a prohřejeme, pokud je potřeba dosolit dosolíme.
Upečené kuře servírujeme společně s kapustičkou
38) Panenka a česneková bramborová kaše
- Vepřová panenka 140g - 2JB
- Bramborová kaše 260g - 2 JS
- olivový olej 10g - 1JT
- Česnek 2 stroužky
- Sůl
CELKEM 5J = 2000Kj
POSTUP: Vepřovou panenku pokrájíme na širší plátky (nesolíme). Brambory oloupeme, pokrájíme a dáme vařit do osolené vody s česnekem. Když jsou brambory uvařené většinu vody slejeme, ale ne všechnu necháme si tak 1/3. Brambory i s uvařeným česnekem rozmixujeme a přidáme nízkotučné mléko, pokud je potřeba dosolíme. Vepřovou panenku orestujeme na pánvi, panenka se restuje spíše kratší dobu a vyšší stupni, nerestovat moc dlouho - pak je tuhá. Naservírujeme na talíř a po pár minutách teprve osolíme.
39) Langoše z trouby
2 porce
- Kvasnice 10g
- ¾ lžičky cukru
- Nízkotučné mléko 120ml - 0,5JB
- ¾ lžičky soli
- špaldová mouka 180g - 6JS
- Olej 10g - 1JT
Na langoš:
- Rajče 1 věší kus
- Oregano
- Sůl
- Strouhaný sýr 30% 87g - 2,5JB
CELKEM 5J = 2000Kj
POSTUP: Kvasnice smícháme s trochou cukru a počkáme až se rozpustí, přilijeme mléko zamícháme, dále mouku a sůl. Necháme v klidu kynout na dvojnásobek. Po vykynutí rozpálíme troubu na 220 stupňů. Na mělký velký talíř nalijeme olej a těsto rozdělíme na tři díly a válíme na plech vyložený pečícím papírem - placky pečeme cca 15 minut.
Mezitím co se langoše pečou, rozmixujeme rajče nebo rajčata tyčovým mixérem se solí a oreganem (jako na kečup). Hotový langoš potřeme rozmixovanými rajčaty a zasypeme hodně strouhaným sýrem. Kdo má rád česnekový langoš, tak ještě předtím než potře rajčatovým pyré tak langoš potře rozmačkaným česnekem.
40) Fit Burger
- Houska na burger (albert) 80g - 2JS
- Mleté kuřecí maso 67g - 1JB
- Sýr 20% - 45g - 1JB
- Tatarská omáčka 24g - 1JT
- Ledový salát
- Rajče
- Cibule
- Kyselá okurka
- Sůl, pepř, oregano
CELKEM 5J = 2000Kj
POSTUP: Mleté maso osolíme, opepříme a přidáme oregano, je možné okořenit i jiným oblíbeným kořením. Maso vytvarujeme buď pomocí tvarovače masa na burgery nebo ručně. Orestujeme ho na pánvi s nepřilnavým povrchem. Mezitím co se maso restuje připravíme zeleninu do burgeru, sálat na lístky, rajče na plátky, cibuli na proužky a také kyselou okurku.
Když je maso hotové, vezmeme housku rozpůlíme a krátce orestujeme na pánvi na které se peklo maso, opečenou housku položíme na talíř a vrstvíme sálat, maso, plátkový sýr, rajče, okurka, tatarka a přiklopíme druhou půlkou housky.
OBĚD - 5. část
41) Bramboráčky a masová směs
- Brambory 160g - 1JS
- Vejce 1ks - 1JB
- Ovesné vločky 27g - 1JS
- Olivový olej 10g - 1JT
- Sůl, pepř, majoránka, česnek
- Kuřecí prsní 90g - 1JB
- Cibule 1 ks
- Paprika 2ks
- Rajčata 2ks
CELKEM 5J = 2000Kj
POSTUP: Brambory nastrouháme na hrubém struhadle, osolíme a vymačkáme vodu. Přidáme vejce, česnek, majoránku, olej a vločky umixované na mouku. Lžící tvarujeme na plech vyložený pečícím papírem bramboráčky, které dáme péct do trouby na 200 stupňů tak 20-30 minut, záleží jak vysoké jsou.
Mezitím co se v troubě pečou bramboráčky nakrájíme maso, cibuli a zeleninu na proužky. Na pánvi orestujeme krátce cibuli, maso, osolíme a přidáme i zeleninu.
42) Kuřecí maso na skořici
- Kuřecí stehno menší 1ks - 2JB
- Brambory 260g - 2JS
- Kečup 90g - 1JT
- Cibule 2ks
- Skořice
- Sůl
CELKEM 5J = 2000Kj
POSTUP: Maso osolíme a obalíme ve skořici, dáme na dno pekáčku. Brambory krájíme na plátky a prokládáme brambory a plátky cibule, průběžně solíme. Dáme do trouby na 180 stupňů a pečeme cca hodinku.
43) Kuřecí maso na zelí
- Kuřecí stehno menší 1ks - 2JB
- Bramborové noky syrové 120g - 2JS
- olivový olej 10g - 1JT
- Kysané zelí větší hrst
- Cibule 1ks
- Sůl
- Kmín
CELKEM 5J = 2000Kj
POSTUP: Zelí opláchneme v sítku a dáme na dno pekáčku, na zelí položíme kuřecí stehno, které osolíme a okmínujeme, lehce podlijeme vodou a dáme péct na 180 stupňů asi tak na 50 minut. Noky uvaříme ve vodě dle návodu.
44) Kuřecí stehno ve Schwarzwaldské šunce
- Kuřecí stehno menší 1ks - 1,5JB
- Schwarzwaldská šunka 20g - 0,5JB
- Vývar 100ml
- Česnek
- Sůl
- Olej 10g - 1JT
- Brambory 260g – 2JS
- Jarní cibulka
CELKEM 5J = 2000Kj
POSTUP: Stehno osolíme a obalíme v šunce, opečeme na pánvi s nepřilnavým povrchem na pomalém ohni ze všech stran, výpek zalijeme vývarem, krátce povaříme a přilejeme přes kuře. Brambory uvaříme, rozšťoucháme a smícháme s jarní cibulkou.
45) Rychlá kuřecí „znojemská“ omáčka
- Kuřecí prsa 90g - 1JB
- Vejce natvrdo 1ks - 1JB
- Schwarzwaldská šunka 20g - 0,5 JB
- olivový olej 10g - 1JT
- Kyselá okurka 1ks
- Cibule 1ks
- Sůl, pepř
- Hořčice 37g - 0,5JT
- Vařená rýže 70g -1JS
CELKEM 5J = 2000Kj
POSTUP: V hrnci s nepřilnavým povrchem orestujeme cibuli, přidáme na kostky nakrájené kuřecí maso a chvíli dusíme. Přidáme šunku nakrájenou na jemné kostky, osolíme, opepříme, zalijeme vodou - jen lehce nad maso a vaříme do změknutí. Když je kuřecí maso měkké přidáme hořčici, okurku pokrájenou na kostky a lehce povaříme.
Podáváme s vařenou rýží.
46) Široké nudle s tvarohem a ořechy
- Vařené široké nudle 97g - 1,5JS
- Tvrdý tvaroh 112g - 1,5JB
- Vlašské ořechy 13g - 1JT
- ghí 10g - 1JT
- Čekankový sirup
CELKEM 5J = 2000Kj
POSTUP: Nudle smícháme se strouhaným tvarohem a ořechy, pokapeme čekankou.
47) Hovězí, cibulka, koriandr a rýžové nudle
- Hovězí zadní 140g - 2JB
- Cibule 3ks
- Česnek 1ks
- Čerstvý koriandr
- olivový olej 10g - 1JT
- Rýžové nudle vařené 136g - 2JS
- Sůl
CELKEM 5J = 2000Kj
POSTUP: Hovězí maso dáme tak na 30 minut do mrazáku, půjde nám pak krásně krájet na tenoučké plátky. Na pánvi s nepřilnavým povrchem orestujeme cibuli nakrájenou na proužky a jeden až dva prolisované česneky, přidáme na velmi tenké plátky hovězí maso a krátce orestujeme, osolíme, Na talíř dáme uvařené nudle - uprostřed uděláme jamku do které dáme hovězí maso a zasypeme koriandrem.
48) Krůtí se zeleninovou omáčkou s rýží
- Krůtí na guláš 135g - 1,5JB
- Mražená zelenina pod svíčkovou 200g
- Mléko polotučné 105g - 0,5JB
- Olej 10g - 1JT
- Kurkuma 1lžička
- Voda 150ml
- Sůl, pepř
- Nové koření
- Citronová šťáva pár kapek
- Vařená rýže 130g - 2JS
CELKEM 5J = 2000Kj
POSTUP: Maso omyjeme osolíme a vložíme do pekáčku vymazaného olejem, přidáme mraženou zeleninu, nové koření a podlijeme vodou. Pečeme na 180 stupňů dokud není maso měkké, hlídáme si vodu, abychom si to nespálili, maso při pečení otáčíme. Když je maso měkké vyndáme ho a dáme stranou, zeleninu v pekáčku rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Naředíme mlékem a dochutí solí, pepřem a kapkami citronové šťávy. Maso vrátíme do omáčky a necháme chvilku prohrát ještě v troubě.
Servírujeme s rýží nebo jinou přílohou.
49) Čočková kaše z červené čočky
- Červená čočka 60g - 2JS
- Olej 10g - 1JT
- Vejce 2ks - 2JB
- Cibule 1ks
- Česnek 1ks
- Sůl
CELKEM 5J = 2000Kj
POSTUP: V hrnci s nepřilnavým povrchem orestujeme cibuli nakrájenou na kostky, prolisovaný stroužek česneku a nakonec přidáme i čočku, kterou také krátce orestujeme, zalijeme vodou a vaříme do změknutí. Vejce uvaříme na tzv. „volské oko“ a servírujeme k uvařené čočce.
50) Slovenská fazolová polévka s uzeným tofu
- Velké fazole (neuvařené) 60g - 2JS
- Široké nudle (syrové) 25g - 1JS
- Tofu uzené 160g - 2JB
- Mrkev 2ks
- Celer 1 menší
- Petržel 1ks
- Česnek 1 stroužek
- Zelená petrželka čerstvá
CELKEM 5J = 2000Kj
POSTUP: Fazole namočíme den předem (ideálně přes noc), v té samé vodě je dáme i vařit cca 30 minut, záleží jak jsou fazole velké. Po 30min. vaření přidáme kořenovou zeleninu pokrájenou na kousky a osolíme, prolisujeme česnek a vaříme další cca půl hodinku. Nakonec do polévky dáme vařit i široké nudle tím, že je vaříme v polévce se nám vlastně polévka i zahustí. Když jsou i nudle uvařené vmícháme do polévky na kostky pokrájené uzené tofu. Do hotové polévky vmícháme čerstvou petrželku.
OBĚD - 6. část
51) Holubce
- Hlávkové zelí - listy
- Mleté kuřecí maso 67g - 1JB
- Uvařená rýže 140g - 2JS
- Vejce 1ks - 1JB
- Olej 10g - 1JT
- Cibule 2 ks
- Zeleninový vývar
- Kysané zelí sáček
CELKEM 5J = 2000Kj
POSTUP: Hlávku zelí dáme do hrnce s vroucí vodou, po spaření a změknutí vrchních listů ji vyndáme, odřízneme listy od košťálu a opatrně je odtrhneme, aby se nepotrhaly. Takto postupujeme až do té chvíle, než máme cca 10 -15 zelných listů, které budeme plnit. Ze zbylé hlávky můžeme udělat klasické dušené zelí. V hrnci s nepřilnavým povrchem na olej osmažit pokrájenou cibuli dozlatova, přidáme mleté maso, které také osmažíme a dochutíme kořením solí a pepřem (můžeme přidat i trochu česneku). Hotové maso smícháme s vařenou rýží a necháme vychladnout. Pak přidáme vejce, osolíme a umícháme směs, kterou plníme osušené spařené zelné listy a pevně je zabalíme. Pevně zabalené naplněné zelné listy osrestujeme na pánvi ze všech stran dozlatova (dbáme na to, aby byly listy suché, jinak budou při smažení dost prskat). Osmažené je vkládáme natěsno jeden vedle druhého do pekáče. Vše zasypeme velkou sklenicí kysaného zelí. Pekáč zakryjeme poklicí, nebo alobalem a dáme do předehřáté trouby na 180 stupňů zapéct na cca 1 hodinu. Po upečení necháme 5-10 minut odstát, pak podáváme.
52) Krevety na tymiánu
- Krevety 220g - 2JB
- Ghí 10g - 1JT
- Čerstvý tymián (nebo sušený)
- Sůl
- Citronový pepř
- Brambory 260g - 2JS
CELKEM 5J = 2000Kj
POSTUP: Krevety dáme do mísy se studenou vodou a pár minut necháme rozmrazit. Krevety mírně osolíme, opepříme a na másle jemně orestujeme (asi 2-3 minuty) spolu se snítky tymiánu. Pokapeme citronem a podáváme. Brambory rozkrojíme na čtvrtky a opečeme v troubě do zlatova - osolíme.
53) Bílá fazolová polévka
- Bílé fazole 60g - 2JS
- Brambory 130g - 1JS
- Lučina 70g - 2JB
- Kopr
- Sůl
- Pepř
- Erhytritol
- Bobkový listopad
- ocet
CELKEM 5J = 2000Kj
POSTUP: Fazole den předem namočíme do vody a následuící den uvařime, po cca 3 minutách varu přidáme na kostky nakrájené brambory, kopr (dle chuti), bobkový list, sůl. Vaříme do změknutí, závěrem vmícháme lučinu, kapku octu a sladidla a krátce povaříme.
54) Batátové knedlíky se zelím
4 porce
- Batáta 1 ks větší 400g - 3,5JS
- Ovesné vločky 202g - 7,5JS
- Lahůdkové droždí 2 lžičky
- Sůl 1 lžička
- Kysané zelí sáček
- Vepřová šunka 540g - 9JB
CELKEM 5J = 2000Kj
POSTUP: Oloupané a uvařené batáty rozmačkáme smícháme s vločkami pomletými na mouku, droždím, solí a vypracujeme pevné těsto. V ruce si uděláme placičku, kterou plníme šunkou pokrájenou na kostičky a zabalíem. Knedlíky vaříme v osolené vodě dokud nevyplavou, vaříme velmi mírném ohni. Kysané zelí, vyndáme ze sáčku opláchneme a prohřejeme v hrnci podáváme ke knedlíkům. Pokud zbyde šunka, orestujete na sucho na pánvi a posypte knedlíky
55) Sweet potato gnochci
2 porce
Na noky:
- Batát 1 ks menší 70g - 2JS
- Ovesné vločky 85g - 3JS
- Lahůdkové droždí půl lžičky
- Sůl - půl lžičky
- Kuřecí maso 180g - 2JB
- Sýr 30% - 69g - 2JB
- Olej 10g - 1JT
- Čerstvý baby špenát
- Cibule 1ks
- Česnek 2 stroužky
CELKEM 5J = 2000Kj
POSTUP: Batáty oloupeme a uvaříme. Batáty rozmačkáme smícháme s vločkami pomletými na mouku, droždím, solí a vypracujeme pevné těsto. Uválíme váleček, který krájíme na menší válečky, vaříme ve vroucí vodě do vyplavání na povrch.
Na pánvi orestujeme na oleji cibuli česnek, přidáme maso na nudličky, osolíme a k hotovému masu dáme listy špenátu (pouze spaříme), nakonec přimícháme vařené noky.
56) Domácí tortilla
4 porce
- Mouka špaldová 242g - 8JS
- Olivový olej 20g - 2JT
- Sůl ½ lžičky
- 140ml vody
- Kuřecí prsa 540g - 6JB
- Sýr 30% - 140g - 4JB
- Rajčata 3 velká
- Polníček 3 hrsti
- Sůl, pepř, grilovací koření
CELKEM 5J = 2000Kj
POSTUP: Mouku, olej, vodu, sůl smícháme v těsto, které rozdělíme na 3 díly. Každý díl vyválíme na tenký plát a opečeme jako palačinku na pánvi s nepřilnavým povrchem (úplně na sucho) asi tak 2 minuty z každé strany. Tortilly plníme masem, rajčaty pokrájenými na plátky a polníčkem