SNÍDANĚ
1600KJ = 4 Jednotky
1 jednotka = 400 KJ
JB = jednotka bílkoviny
JS = jednotka sacharidy
JT = jednotka tuku
SNÍDANĚ - 1. část
1) Míchaná vejce s kurkumou a celozrnné pečivo
- Vejce 2ks - 2JB
- Kurkuma (dle chuti)
- Celozrnné pečivo (toust. chléb) 2Ks (80g)-2JS
CELKEM 4J = 2000Kj
POSTUP: Prošlehejte vejce a ochuťte solí a kurkumou (nešetřit), vejce nalijte na kvalitní nepřilnavou pánev (anebo pánev lehce vymažte tukem velmi málo), jako přílohu dejte celozrnné pečivo
2) Zapečený slaný toast
- Celozrnný toastový chleba 80g-2JS
- Šunka vepřová 60g - 1JB
- Sýr 30% 35g -1JB
- Zelenina dle chuti - 0J
CELKEM 4J = 1600Kj
POSTUP: Velmi jednoduchá příprava, klasicky zapéct v toustovači a k tomu si přidat fresh zeleninku.
3) Hermelínovo-šunková fit pomazánka
- Hermelín figura 60g -1,5JB
- Kuřecí šunka 50g – 0,5JB
- Žervé fitprotein 30g – 0,5JB
- Kyselá okurka 1ks-0J
- Žitný chleba 60g-1,5JS
CELKEM 4J = 1600Kj
POSTUP: Jednu menší kyselou okurku nadrobno pokrájet na kostičky, poté nastrouhat hermelín a šunku, osolit, opepřit a závěrem vmíchat žervé.
4) Zdravá topinka s tvarohem a rajčaty
- Polotučný tvaroh 200g -2JB
- Celozrnný toustový chleba 80g-2JS
- Cherry rajčata - 0J
- Koriandr
CELKEM 4J = 1600Kj
POSTUP: Tousty opečeme v toustovači, (můžeme nahradit chlebem a též opéct v toustovači), natřeme tvarohem, pokrájená rajčata poklademe na tvaroh a lehce osolíme. Též je výborné zasypat čerstvým koriandem
5) Ovesné sýrové placky se zeleninou
- Ovesné vločky jemné 56g -2JS
- Vejce 1ks-1JB
- Strouhaný sýr 20% - 40g – 1JB
- Zelenina
CELKEM 4J = 1600Kj
POSTUP: Ovesné vločky lehce přelijeme teplou vodou, poté smícháme s vajíčkem a sýrem. Lehce osolíme, sýr už slaný je. Na pánvi s nepřilnavým povrchem tvoříme lžící placičky které opečeme. K plackám přidáme čerstvou zeleninku.
6) Ovesné lívance s tvarohem a ovocem
- Ovesné vločky 28g -1JS
- Vejce 1ks-1JB
- Polotučný tvaroh 100g-1JB
- Jahody 110g-0,5jS
- Borůvky 80g-0,5JS
- Skořice
- Čekankový sirup
CELKEM 4J = 1600Kj
POSTUP: Ovesné vločky lehce přelijeme teplou vodou, poté smícháme s vajíčkem a skořicí. Na pánvi s nepřilnavým povrchem tvoříme lžící placičky které opečeme. Na hotové placky dáme tvaroh ozdobíme jahodami a pokapeme čekankovým sirupem.
7) Tvaroh s opečeným jablkem
- Jablko 220g -1,5JS
- Polotučný tvaroh 150g -1,5JB
- Ovesné vločky 28g-1JS
- Skořice
- Hřebíček
- Čekankový sirup
CELKEM 4J = 1600Kj
POSTUP: Jablko omyjeme nakrájíme na drobné kostky. Na pánvi s nepřilnavým povrchem orestujeme jablíčka a lehce je podlijeme vodou, aby se lehce vařili a přidáme skořici, hřebíček a čekankový sirup. Do mističky dáme vločky, tvaroh a ještě teplou (ne vařící) směs z jablíček přelijeme přes tvaroh.
8) Rýžovo-hruškové placky
- Vařená rýže (tmavá) 80g -1TS
- Hruška 140g- 1JS
- Vejce 2ks-2JB
- Skořice 1/2 lžičky
- Čekankový sirup
CELKEM 4J = 1600Kj
POSTUP: Hrušku nastrouháme na hrubším struhadle. V misce smícháme uvařenou rýži, vejce, polovinu hrušky a skořici. Na pánvi s nepřilnavým povrchem tvoříme placky které opečeme z obou stran. Podáváme se zbytkem nastrouhané hrušky.
9) Jáhly se švestkami
- Vařené jáhly 140g -2JS
- Mandlové mléko neslazené 350ml- 0,5JB
- Švestky čerstvé (mražené) 70g – 0,5JS
- Řecký jogut 0% tuku 165g – 1JB
- Čekankový sirup
CELKEM 4J = 1200Kj
POSTUP: Vařené jáhly dáme do mandlového mléka i se švetkami a na mírném ohni prohřejeme, můžeme dosladit v případě potřeby čekankovým sirupem. Pro doplnění bílkovin použijeme řecký jogurt.
10) Čokoládová buchta s jogurtem
- Ovesné vločky jemné 42g – 1,5JS
- Vejce 1ks-1JB
- Řecký jogut 0% 165g – 1JB
- Lžička čekankového sirupu
- Hořké kakao lžička + čtvereček čokolády s vysokým obsahem kakaa 0,5JS
CELKEM 4J = 1600Kj
POSTUP: Čokoládu rozkrájíme na drobné kousky a všechny přísady smícháme v hrnečku, ale pouze s polovinou jogurtu, druhou polovinu použijeme jako přílohu k buchtě.
Hotovou směs dáme do hrnečku a vložíme do mikrovlnné trouby na 700W a pečeme cca 2,5-3 min. dle naší s mikrovlnky.
SNÍDANĚ - 2. část
11) Rychlé skořicovo-banánové placky
- Banán 2ks – 2JS
- Vejce 2 ks – 2JB
- Psylium 1 lžička
- Skořice 1 lžička
- Rumové aroma
- Špetka soli
- Ozdoba: Tvaroh polotučný přislazený stévií nebo jiným sladidlem,200g–2JB
CELKEM 4J = 1600Kj
POSTUP: Zralé banány rozmačkáme vidličkou na kaši, smícháme zbytek přísad, nechám krátce odležet, opečeme na pánvi s nepřilnavým povrchem.
Hotové placky rozdělíme na dvě porce. K jedné porci přidáme ještě tvaroh pro doplnění bílkovin.
12) Kokosové lívance
- Vejce 2ks – 2JB
- Mandlové mléko 2Lžíce
- Ovesné vločky 27g – 1JS
- Kokos strouhaný – 8g – 0,5JT
- Ozdoba: Tvaroh polotučný přislazený stévií 50g – 0,5JB
CELKEM 4J = 1600Kj
POSTUP: Vejce, mléko, ovesné vločky a kokos smícháme dohromady, necháme chvíli odstát, aby vločky nasákly tekutinu a nebyly tvrdé. Po té tvoříme lžící placky na pánev s nepřilnavým povrchem a opečeme.
Hotové placky ozdobíme tvarohem
13) Hruškové lívance s tvarohem
- Ovesné vločky jemné 27g -1JS
- Vejce 2ks-2 JB
- Polotučný tvaroh 50g -0,5JB
- Hruška 75g – 0,5JS
- Skořice
- Čekankový sirup
CELKEM 4J = 1600Kj
POSTUP: Ovesné vločky lehce přelijeme teplou vodou, poté smícháme s vajíčkem a skořicí a na kostičky pokrájenou hruškou. Na pánvi s nepřilnavým povrchem tvoříme lžící placičky které opečeme. Na hotové placky dáme tvaroh pokapeme čekankovým sirupem.
14) Lívanečky z dýně
- Dýně hokaido 100g – 1JS
- Pohanková mouka 40g – 1,5JS
- Mléko polotučné 100ml – 0,5JB
- Olej 10g – 1JT
- Pár kapek agávového sirupu nebo medu
- Špetka soli
- Navrch: Tvaroh polotučný 100g – 1JB
CELKEM 4J = 1600Kj
POSTUP: Dýni oloupeme a upečeme v troubě, aby byla měkká, necháme vychladnout a umixujeme na pyré. K pyré přimícháme ostatní suroviny necháme lehce odležet a na pánvi s nepřilnavým povrchem opékáme lívanečky, které ozdobíme tvarohem.
15) Maková roláda bez mouky (3 porce)
- Vejce 5ks – 5JB
- Erythritol 5 lžic
- Flav drops vanilka
- Citronový puding (prášek) 40g – 0,5 JS
- Náplň: Mletý mák 100g – 6JT
Mléko polotučné 100ml 0,5JB
Švestková povidla 1 lžíce - 0,5JS
Med 1 lžička
CELKEM 4J = 1600Kj
POSTUP: Vejce rozdělíme na bílky a žloutky, bílky vyšleháme s jednou lžící erythritolu, zbytek sladidla vyšleháme se žloutky. Smícháme dohromady a opatrně přimícháme pudinkový prášek a flav drops pár kapek.
Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem o velikosti cca 30x30 cm a dáme péct na 170 stupňů cca 9 minut. Mák a mléko přivedeme k varu, velmi krátce povaříme přidáme med a povidla. Po vychladnutí natřeme na upečenou roládu a zarolujeme.
Celá roláda má 12,5 J když se rozdělí na cca 4 díly tak jeden díl je 3J
16) Mramorový muffin (recept na 7ks, 2ks jsou 2J)
- Špaldová mouka 150g – 5JS
- Polotučné mléko 100ml – 0,5JB
- Vejce 1ks – 1JB
- Kypřící prášek 2 lžičky
- Agáve sirup 30g
- Kakao holandské 1lžíce (do poloviny těsta)
- K hotovému doplnit bílím jogurtem 1JB
CELKEM 4J = 1600Kj
POSTUP: Vše smícháme kromě kakaa, rozdělíme na dvě poloviny a jednu obarvíme kakaem. Do muffinů dáme nejdřív světlé těsto poté dáme tmavé. Pečeme na 175 stupňů cca 15 minut
17) Krtkův dort do skleničky (víc porcí)
- Na korpus forma 18cm:
- Vejce 3ks – 3JB
- Kokosová mouka 30g – 1JT
- Mandlová mouka 18g – 1,5JS
- ½ lžíce holandského kakaa
- Prášek do pečiva ½ lžičky
- Sladidlo dle potřeby
- Na krém: Smetana na šlehání 33% - 180ml- 6JT
Tvaroh nízkotučný 210g – 1,5 JB
Kvalitní hořká čokoláda 70% - 60g - 2,5 JT
Banán 1ks – 1JS
CELKEM 4J = 1600Kj
POSTUP: na korpus si vše smícháme a dáme péct na plech vyložený pečícím papírem na 180 stupňů cca 15 minut, necháme vychladnout. Vyšleháme smetanu, přidáme tvaroh a najemno nastrouhanou čokoládu, banán si nakrájíme na kolečka. Do skleničky dolů nadrobíme ¼ z korpusu, po stranách dáme banán a navrstvím krém, opět posypeme rozdrobeným korpusem a necháme v lednici odpočinout.
Koláč má 16,5 jednotek = cca 4 kousky, každý kousek po 4J
18) Ovesná kaše se skořicí
- Ovesné vločky 67g – 2,5JS
- Mandlové mléko 166ml – 0,5 JB
- Protein (vanilka, čokoláda….) 1 odměrka - 1 JB
CELKEM 4J = 1600Kj
POSTUP: Vločky dáme do mandlového mléka přidáme skořici necháme krátce odstát a pak velmi pozvolna vaříme do změknutí, směs by měla být řidší, protože do hotové kaše přimícháme proteinový prášek. Závěrem ještě posypeme na talíři skořicí
19) Cottage s ovocem a chia
- Cottage FIT (Madeta) 200g – 2JB
- Chia semínka 20g – 1 JT
- Neslazená Marmeláda (Relax jahoda nebo borůvka) 66g – 1JS
CELKEM 4J = 1600Kj
POSTUP: Vše smícháme dohromady a můžeme jíst.
20) Sladký toast
- Malý toastový chléb 2 plátky (Lidl) – 60g – 1,5JS
- Tvaroh polotučný 150g – 1,5 JB
- Vanilkový protein 1 odměrka 1JB
- Případně trochu sladidla
CELKEM 4J = 1600Kj
POSTUP: Tvaroh smícháme s vanilkovým proteinem, není potřeba sladit protože vanilkový protein je již přislazen, ale pokud vám přijde málo můžete si přisladit. Směsí naplníme toast a zapečeme v toustovači. Necháme lehce vychladnout a může jít.
21) Cottage muffin (2 porce)
- Cottage FIT (Madeta) 200g – 2B
- Vejce 2 ks – 2JB
- Mozzarella 80g –2JB
- Ovesné vločky 56g – 2JS
- Sůl
- Petrželová nať
CELKEM 4J = 1600Kj
POSTUP: Vše smícháme dohromady, dáme do formiček na muffiny a pečeme na 180 stupňů 20-30 minut
22) Vajíčkový muffin se šunkou (2 porce)
- Vejce 2 ks – 2JB
- Šunka vepřová vysokoprocentní 140g – 2JB
- Strouhaný eidam 20% 90g – 2JB
- Ovesné vločky 56g – 2JS
- Sůl
- Pažitka
CELKEM 4J = 1600Kj
POSTUP: Vše smícháme dohromady (šunku nakrájíme na malinké kostičky), dáme do forem na muffiny a pečeme na 180 stupňů 20-30 minut
23) Quiche se šunkou (5 porcí, každá - 4J)
- Špaldová mouka hladká 180g – 7JS
- Vejce 3ks – 3JB
- Šunka vepřová vysokoprocentní 70g – 1JB
- Pórek
- Květák (povařený) 280g
- Cottage FIT (Madeta) 400g – 4JB
- Sůl
- Kypřící prášek 3g
- Ghí 50g – 5JT
- Pažitka 10g
CELKEM 4J = 1600Kj
POSTUP: Těsto: do mísy dáme dva žloutky, ghí, mouku a kypřicí prášek a sůl, pokud je potřeba přidáme trochu vody a ručně vypracujeme těsto, které vmačkáme do kulaté formy.
Náplň: Cottage a bílky smícháme, přidáme nadrobno pokrájený pórek, květák a šunku, osolíme, opepříme- Náplň nalijeme na připravené těsto- Pečeme v troubě na 170stupňů cca 40 minut. Hotové posypeme čerstvou nebo mraženou pažitkou
24) Quiche s lososem a špenátem (5 porcí, každá - 4J)
- Špaldová mouka hladká 180g – 7JS
- Vejce 3ks – 3JB
- Losos 50g – 1JB
- Květák (povařený) 140g
- Listový špenát 140g
- Cottage FIT (Madeta) 400g – 4JB
- Sůl
- Kypřící prášek 3g
- Ghí 50g – 5JT
- kopr
CELKEM 4J = 1600Kj
POSTUP: Těsto: do mísy dáme dva žloutky, ghí, mouku, kypřicí prášek a sůl, pokud je potřeba přidáme trochu vody a ručně vypracujeme těsto, které vmačkáme do kulaté formy.
Náplň: Cottage a bílky smícháme, přidáme nadrobno pokrájený listový špenát, květák a lososa, osolíme, opepříme- Náplň nalijeme na připravené těsto - Pečeme v troubě na 170stupňů cca 40 minut. Hotové posypeme čerstvým nebo mraženým koprem
25) Zapečený mozzarellový toast
- Malý toastový chléb 2 plátky (lidl) – 80g – 2JS
- Rajče 1ks
- Listy bazalky
- Mozzarella 100g – 2JB
CELKEM 4J = 1600Kj
POSTUP: Na toast položíme plátek rajčete, mozzarellu a pak zase rajče, přiklopíme plátkem toastu a zapečeme v toustovači.
26) Avokádová pomazánka (pomazánka 2 porce)
- Avokádo 133g – 2JT
- Ricotta (lidl) 135g – 2JB
- Česnek 1 stroužek
- Sůl
- Pepř
- Citronová šťáva
- Toustis tmavý (penam) 1,5ks – 2JS
CELKEM 4J = 1600Kj
POSTUP: Zralé avokádo rozmačkáme vidličkou, přidáme prolisovaný česnek, sůl, pepř a ricottu, vše důkladně smícháme.
27) Toustis s „volským“ okem
- Toustis tmavý (penam) 1,5ks – 2JS
- Vejce 2ks – 2JB
- Čerstvá zelenina
- Řeřicha
CELKEM 4J = 1600Kj
POSTUP: Toustis opečeme v toustovači, rozkrojíme na půlku a dovnitř dáme, volské oko, čerstvou zeleninu a posypeme řeřichou
28) Francouzský toast
- Celozrnný toast 40 g - 1JS
- Vejce 1ks - 1JB
- Řecký jogurt 5% 100g - 1JB
- Xylitol cukr moučkový
- Jahody (nebo jiné ovoce) 70g - 0,5JS
CELKEM 1 PORCE: 4J = 1600Kj
POSTUP: Vejce prošleháme, přidáme lžíci mandlového mléka (kj je to tak málo, že ani nepočítám), ve vejci pořádně namočíme toast z obou stran. Na rozpálenou pánev s nepřilnavým povrchem položíme toast a opečeme s obou stran, toast na pánvi ještě zalijeme zbývajícím vejcem. Hotový toast dáme na talíř, ozdobím jogurtem a jahodami. Závěrem lehce celé pocukrujeme moučkovým xylitolem. Místo xylitolu je možné pokapat lehce medem a nebo čekankovým sirupem
29) Vanilkové palačinky se skyrem
(2 porce)
- Pudingový prášek vanilkový (Amylon) 74g - 3JS
- Vejce 3ks - 3JB
- Mandlové mléko 100ml - 0,5JB
- Náplň: Skyr vanilka (pilos) 150g - 1,5JB
CELKEM 4J = 1600Kj
POSTUP: Pudingový prášek, vejce a mléko rozmícháme v míse ze kterého vznikne směs na palačinky. Tuto směs na palačinky nalijeme na pánev s nepřilnavým povrchem a opečeme z obou stran. Hotové je naplníme vanilkovým skyrem, dobrá varianta je i třeba čokoládový skyr.
30) Fazolové brownies s malinami
- 300g červených fazolí v plechovce
- 20g kakaa
- 60g ovesných vloček
- Špetka soli
- 100g Čekankový sirup
- 1 lžička vanilkové extraktu
- 1 lžička prášku do pečiva
- 200ml mandlového mléka
- 80g hořké čokolády 70% nahrubo nasekané
- 125g čerstvých malin – je možné nahradit sušenými
- Celý koláč má 5726 Kj – 890g……1g má 6,4Kj
CELKEM 4J = 1600Kj
POSTUP: Rozehřejeme troubu na 180stupňů, fazole opláchneme a dáme do mixéru, přidáme kakao, vločky, sůl, čekanku, vanilkový extrakt, mléko a prášek do pečiva. Mixujeme dokud se všechny ingredience nespojí v hladkou směs. Do této směsi vařečkou přimícháme nahrubo nasekanou čokoládu a nalijeme do formy, vyloženou pečícím papírem, forma cca o rozměru 20x20 cm, poté posypeme malinami. Pečeme na 180 cca 25-30 min (podle trouby).
K snídani si můžeme dát 133g což jsou 2J a přidáme k tomu 2J tvarohu nebo jogurtu.
31) Domácí čokokrém
-
Mandlová mouka 50g
-
Kokosová mouka 20g
-
Ghí 10g
-
Hořká čokoláda 70% 25g
-
Kakao 10g
-
Vejce 1ks
-
Sladidlo dle potřeby (čekanka nebo jiné)
CELKEM 3J = 1200Kj
POSTUP: Čokoládu s ghí rozpustíme a smícháme s ostatními ingrediencemi, vyválíme placku a nakrájíme na menší tvary (čtverečky, trojúhelníky….) Dáme na pečící papír do vyhřáté trouby na cca 170 stupňů a pečeme asi 15 min, chce to hlídat, aby se nám nespáliy.
2,5J je 74g a k tomu bílí jogurt Olma klasik 225g - 1,5J…. celkem tedy 4J k sdnídani
……celé 2937kj - 215g …… 1g - 13,5KJ
32) Domácí cini minis (víc porcí)
(více porcí)
- Mandlová mouka 50g
- Kokosová mouka 20g
- Ghí 10g
- Vejce 1ks
- Skořice asi lžička
- Sladidlo dle potřeby (čekanka nebo jiné)
CELKEM 4J = 1600Kj
POSTUP: Máslo rozehřeji smíchám s moukami, vejcem, skořicí, sladidlem a udělám tužší těsto, které rozválím na placku a nakrájím na tvary (třeba malé čtverečky). Poté dám na pečící papír a peču v troubě při 170 stupních asi 15 minut, je důležité to hlídat nechceme to spálené.
2,5J je 83g a k tomu bílý jogurt Olma klasik 225g - 1,5J…. celkem tedy 4J k sdnídani
celé 2244Kj - 190g……1g = 12Kj
33) Fazolové čokoládové šušenky (víc porcí)
- 1x konzerva červených fazolí
- 50g špaldové mouky
- 1ks vejce
- 20g kakao
- 1 kus banán
- 35g Hořká čokoláda na kousky
- 25g čekankové sirupu
- 1 lžička jedlé sody
CELKEM 4J = 1600Kj
POSTUP: Fazole opláchneme od nálevu a rozmixujeme společně s banánem na kaši, přidáme zbylé ingredience a pořádně promícháme. Navlhčenou rukou tvoříme malé kuličky které „uplácneme'' na silné placičky na plechu vyloženým pečícím papírem (cca 20Ks sušenek)
celé 3709Kj=510g…..1g=7,3Kj
Z várky máme cca 20 ks sušenek a jedna sušenka je cca 0,5JS
K snídani 5 sušenek 2,5JS a k tomu třeba tvaroh 1,5JB ….. 3Jcelkem
34) Mrkvový dort
(více porcí)
Na korpus forma 18cm:
- Strouhaná mrkev 200g
- Vejce 2ks - 2JB
- Ghí 10g - 1JT
- Vlašské ořechy mleté 80g - 5,5JT
- Kokosová mouka 30g - 1JT
- Prášek do pečiva 1 lžička
- Skořice mletá 1 lžička
- Sladidlo dle potřeby
Na krém:
- Nízkotučný tvaroh 280g - 2JB
- Flav drops vanilka
- Sladidlo podle chuti
CELKEM 4J = 1600Kj
POSTUP: Nastrouhanou mrkev smícháme s ostatními „mokrými'' přísadami, mouku smícháme s kořením a práškem do pečiva, poté vše smícháme dohromady a dáme do formy vyložené pečícím papírem péct na 180 stupňů cca 30 minut. Korpus necháme vychladnout. Tvaroh smícháme se sladidlem a drops. Korpus rozřízneme napůl, natřeme polovinou krému, přiklopíme a natřeme druhou polovinu, celé dáme odpočinout do lednice.
Koláč má celý 11,5 J ….. čili cca 3 kousky a každý po 4J
35) Nepečený dvoubarevný míša dort
Na korpus:
- Mandlová mouka 100g - 6JS
- Ghí 50g - 5JT
- Lžíce holandského kakaa
- Sladidlo dle potřeby
Na krém:
- Tvaroh nízkotučný ve vaničce 480g - 4JB
- Mléko polotučné 210g - 1JB
- Želatina 10g - 140kj
- Holandské kakao lžíce
- Sladidlo dle potřeby
Na polevu:
- Kvalitní hořká čokoláda 70% 60g - 2,5JT
- Ghí 10g - 1JT
CELKEM 4J = 1600Kj
POSTUP: Na korpus vše smícháme a vtlačíme do formy vystlané pečícím papírem. Do mléka si namočíme želatinu a poté mléko zahřejeme a necháme rozpustit želatinu. Necháme vychladnout. Tvaroh vyšleháme se sladidlem a postupně přidáváme želatinu. ½ krému nalijeme na korpus a do druhé přidáme kakao. Opatrně nalijeme na druhou půlku. Necháme ztuhnout v lednici cca 2 hodiny. Zahřejeme čokoládu a ghí a nalijeme na vyhladlý krém a necháme ustydnout.
Koláč má celý 36J ….. ca 9 kousků každý po 4J
36) Nepečený broskvový double cheesecake
Na korpus:
- Mandlová mouka 25g - 1,5JS
- Kokosová mouka 50g - 1,5JS
- Ghí 20g - 2JT
- Lžíce sladidla (čekanka)
Na krém:
- Bílí jogurt (holandia) 200ml - 1,5JB
- Tvaroh nízkotučný ve vaničce 240g - 2JB
- Smetana ke šlehání 33% 150g - 5JT
- Želatina 10g - 140kj 0,5JS (sečteny obě želatiny z receptu)
- Citronová kůra 1 lžička
- Sladidlo dle potřeby
- Na broskvovou vrstvu:
- Cca 7 broskví 700g - 3,5JS
- Voda 200ml
- Želatina 5g - 70Kj CELKEM 3J = 1200Kj
POSTUP: Na korpus vše smícháme a namačkáme do kulaté formy (18 cm) vyložené pečícím papírem a dáme do lednice. Cca 3 broskve nakrájíme na plátky. V ½ polovině smetany si rozehřejeme želatina, druhou polovinu vyšleháme a k ní postupně přidáme tvaroh a jogurt, poté přidáme sladidlo, citronovou kůru a nakonec smetanu se sladidlem. Na korpus poskládáme plátky broskví, zalijeme smetanou směs. Necháme v lednici alespoň 2 hodiny. Cca 3 broskve si nakrájíme na plátky nebo kostičky a povaříme ve vodě, vidličkou rozmačkáme a k této směsi přidáme želatinu. Na smetanovou směs poskládáme broskve nakrájené na plátky a na ně želatinovou směs. Zpět do lednice a necháme úplně ztuhnout.
Koláč má celý 18J ….. cca 4,5 kousků každý po 4J
37) Makovo-tvarohový koláč se švestkami
(více porcí)
Na korpus:
- Mletý mák 50g - 2,5JT
- Mandlová mouka 25g- 1,5JS
- Kokosová mouka 67g - 2JS
- Prášek do pečiva 1lžička
- Špetka soli
- Kefír 100ml - 0,5JB
- Vejce 2ks - 2JB
- Kůra z citronu 1 lžička
- Sladidlo dle potřeby
Tvarohová část:
- Tvaroh nízkotučný 240g - 2JB
- Vejce 1ks - 1JB
- Sladidlo dle potřeby
- Švestky 140g - 1JS (můžeme nahradit i jiným ovocem)
CELKEM 4J = 1600Kj
POSTUP: mouky, mák prášek do pečiva smícháme, k nim přidáme vejce, kefír, citron a případně sladidlo. Přendáme do kulaté formy vložené pečícím papírem. Tvaroh vyšleháme s vejcem a sladidlem, přendáme lžící na korpus, dále poskládáme ovoce a pečeme na 160 stupňů cca 50 minut.
Koláč má celý 12,5J ….. cca 3 kousky každý po 4J
38) Dýňové brownies cheesecake
(více porcí)
- Kvalitní hořká čokoláda 70% 100g - 5,5JT
- Ghí 20g - 2JT
- Vejce 2ks - 2JB
- Špaldová mouka hladká 80g - 3JS
- Špetka soli
- Sladidlo dle potřeby
Na cheese vrstvu:
- Dýňové pyré 200g - 1JS
- Lučina 180g - 5JB
- Lžička pumpkin spice koření (skořice, zázvor, hřebíček, nové koření)
- Sladidlo dle chuti
POSTUP: Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni s ghí, necháme malinko schladnout a přimícháme vejce, mouku sůl a sladidlo. 2/3 těsta dáme do formy (třeba kulatá 18cm průměr). Dýňové pyré promícháme s lučinou a kořením. Navrstvíme na těsto, na krém dáme zbytek těsta, vidličkou ozdobně promícháme obě vrstvy do sebe. Pečeme na 160 cca 35 minut.
Koláč má celý 20,5J ….. cca 5 kousků po 4J
39) Muffin broskvový s drobenkou
(4 porce muffinu, porce 2T)
Těsto:
- Špaldová mouka 145g - 5JS
- Agáve sirup 30g
- Polotučné mléko 100ml - 0,5JB
- Vejce 1ks - 1JB
- Kypřící prášek 2 lžičky
- Broskev 100g - 0,5JS
Na drobenku:
- Ovesné vločky 28g - 1JS
- Máslo 30g - 3JT
- Erythritol 30g
- K hotovému doplnit bílím jogurtem 1JB
CELKEM 4J = 1600Kj
POSTUP: Vejce vyšleháme do pěny, přidáme mléko, mouku a kypřicí prášek. Nakrájíme broskve na kostičky a přidáme do těsta. Vylijeme do košíčků, uděláme si drobenku a posypeme muffiny, pečeme na 175 stupňů cca 15 minut.
40) Dýňové donuty
(7 donutů - 1 donut 2J)
- Špaldová mouka 200g - 7JS
- Prášek do pečiva 1 ks
- Vanilkový protein - 1 odměrka 1JB
- Vejce 1ks - 1JB
- Erythritol 70g
- Olej 30g - 3JT
- Dýňové pyré 250g - 1,5JS
Vršek jedné porce:
- Tvaroh polotučný 100g - 1JB
CELKEM 4J = 1600Kj
POSTUP: Všechny suroviny smícháme a plníme do silikonové formy na donuty, pokud nemáme použijeme formu na muffiny. Pečeme na 180 stupňů cca 15-20 minut. Po upečení zdobíme šlehaným tvarohem se skořicí.
41) Strouhaný koláč s dýní a tvarohem
(více porcí)
Těsto:
- Špaldová mouka 200g - 7JS
- Med 40g - 1,5JS
- Ovesné mléko 70ml
- Žloutek 2ks - 2TB
- Kokosový olej v tekutém stavu 50g - 4,5JT
- Kypřící prášek 7g
- Škrob 1 lžička
- Skořice mletá 1 lžička
Náplň tvarohová:
- Tvaroh odtučněný ten ve vaničce 500g - 3,5JB
- Tvaroh polotučný v obale 250g - 2,5JB
- Vejce 2ks - 2JB
- Xylitol 3 lžíce
- Škrob 1lžíce
Dýňová náplň:
- Dýňové pyré 500ml - 2,5JS
- Vejce 3ks - 3JB
- Kefír 120ml - 0,5JB
- Kokosový cukr 40g - 1,5JS
- Skořice 1 lžička
CELKEM 4J = 1600Kj
POSTUP: Smícháme všechny suroviny na těsto a rukou hněteme, dokud nemáme nelepivé těsto, které rozdělíme na dvě poloviny a odložíme na chvilku do lednice (alespoň hodinu, nebo na 20 minut do mrazáku). ½ tuhého těsta nastrouháme na hrubém struhadle do pekáče vyložený pečícím papírem. V misce smícháme všechny suroviny na tvarohovou náplň a pořádně promícháme. Nalijeme na již připravené těsto v pekáčku. V druhé misce smícháme vše na dýňové pyré a směs opatrně pomalu nalijeme na tvarohovou náplň. Zbylou část těsta znovu nastrouháme na hrubém struhadle a posypeme vršek koláče. Pečeme cca 180stupńů tak 40 minut.
Celé to má 30,5J – rozdělit na 7,5 stejných kousků, je 1kousek 4J
42) Mrkvová buchta
(více porcí)
- Vejce 3ks - 3JB
- Cukr erytritol 200g - 0,5JS
- Vanilková esence
- Mrkev strouhaná 250g
- Horká voda 6 lžic
- Olej 20ml - 2JT
- Špaldová mouka 250g - 9,5JS
- Prášek do pečiva
CELKEM 4J = 1600Kj
POSTUP: Žloutky vyšleháme se sladidlem do pěny, přidáme esenci, nastrouhanou mrkev, vodu, olej, mouku s práškem do pečiva, závěrem přimícháme sníh vyšlehaný z bílků. Směs nalijeme do pekáčku vyloženého pečícím papírem a pečeme při 180 stupních - podle velikosti formy (hřbet) pečeme aspoň 40 minut, nutno vyzkoušet špejlí zda těsto nelepí. Při pečení je dobré respektovat zkušenost s vlastní troubou.
1T - 60g - potřeba doplnit k tomu bílkoviny jogurtem.
43) tuňáková pomazánka
- Tuňák ve vlastní šťávě 100g - 1JB
- Gervais FitProtein 80g - 1JB
- Vejce natvrdo 1ks - 1JB
- Hořčice 1 lžička
- Šalotka 1 ks
- Sůl, pepř
- Příloha: Žitný chlebík 40g - 1JS
CELKEM 4J = 1600Kj
POSTUP: Šalotku nakrájíme na drobné kostky, poté přidáme tuňáka z konzervy a vidličkou rozmačkáme, přidáme gervais, vejce nastrouhané na jemném struhadle, sůl, pepř a lžička hořčice.
44) Sýrová pomazánka
- 20% eidam 100g - 1JB
- Tvaroh polotučný 100g - 1JB
- Vejce 1ks - 1JB
- Mletá paprika červená
- Sůl, pepř
- Příloha: Žitný chlebík 40g - 1J
CELKEM 4J = 1600Kj
POSTUP: Eidam a vejce natvrdo nastrouháme na jemném struhadle, poté smícháme s kořením a tvarohem.
SNÍDANĚ - 4. část
45) Dýňový chlebík (víc porcí)
Těsto:
- 300g dýňového pyré (uvařená a rozmixovaná dýně)
- 200g mandlové mouky
- 20g špaldové mouky
- 2 lžička prášku do pečiva
- 2 ks vejce
- 50g ghí
- 40ml mandlového mléka nebo kokosového
- Skořice, kakao
- Špetka soli
Poleva:
- 50g ghí
- 6 kostiček vysokoprocentní čokolády 70%
CELKEM 4J = 1600Kj
POSTUP: Smícháme všechny ingredience kromě kakaa a polovinu těsta nalijeme do formy na chlebík, formu jsme vyložili pečícím papírem. Do další poloviny těsta přidáme kakao a také přidáme do formy. Pečeme asi tak 40 minut na 160 stupňů. Necháme vychladnout a poté polejeme polevou kterou uděláme z rozpuštěného ghí a 6 kostiček hořké čokolády.
Snídaně 60g dýňového chlebíku 2J a k tomu 2J bílého jogurtu – snídaně 4J
celé 11417 Kj-850g….1g-13,4Kj
46) Donuty
(více porcí)
Těsto:
- 80g mandlová mouka
- 20g špaldová mouka
- 1 lžička prášku do pečiva
- Vanilkové flaw drops
- 50ml mandlového mléka
- 2ks vejce
Posypka:
- 60g rozpuštěné ghí
- Xylitol nebo erythritol
- 1 lžíce skořice
CELKEM 4J = 1600Kj
POSTUP: Nejdřív smícháme všechny sypké ingredience a poté přimícháme ty tekuté. Těsto nalijeme do donutových formiček a pečeme cca na 200 stupňů 20 min. Já dělala cca 8ks
Ještě teplé donuty lehce potřeme ghí stačí opravdu velmi malinko a obalíme ve směsi xylitolu a skořice
Pokud se udělá 8 donutů tak 1ks je 400KJ
Celé těsto má 3059KJ=250g…..1g=12KJ
K snídani bych dala 2ks donutů a doplnila skýrem 2JB…… pak je to celkem 4J